@soltannasir 

 

    {پیوند اسطوره با دین 3}

 

    {ذوالقرنین قرآن کیست ?80} 

  

 {نگاهی به اساطیر میان رودان و ارتباط آن با صور فلکی در آسمان شب41}

 

{انکی و نین خورسگ: اسطوره ای آسمانی 33}

 

   { ریشه شناسی واژه اسطوره }

 

 

تا کنون بارها و بارها از کلمه اسطوره و اساطیر استفاده نموده ایم. اما معنی و ریشه واژه اسطوره چیست ? 

عده ای از لغوین بزرگ عرب به غلط آن را از ریشه سطر می دانند. و در واقع برای این واژه غیر عربی ریشه ای عربی جعل نموده اند. ما امروز بر خوان گسترده ای از تحقیقات تاریخی و باستان شناسی و زبان شناسی هستیم و به خوبی می دانیم که اسطوره واژه ای غیر عربی و غیر سامی است که اساطیر جمعی است که اعراب در قواعد زبانی خویش برای آن جعل نموده اند.

اما برای شناخت واژه اسطوره یا به عبارت صحیح تر استوره بهتر است ابتدا ریشه واژه ستاره را بشناسیم زیرا ریشه واژه استوره در ستاره است. 

 

واژه ستاره، اين واژه در اوستايي (ستر=star) در فارسی ميانه (سترک=starak) در ایرانی باستان (staraka) در لاتینی (stella) در بلوچی (istar،  istal) به فارسی دری (ستاره) در كردی مهابادی به گونه (استره) در کُردی (stere  ، istirik ) در سيستاني (آستاره) در ميمه اصفهان (استره) در كهكيلويه و بوير احمد (اساره)  نيزدر گويش خراساني به گونه (ستره) است. اين واژه در زبان انگليسي بگونه (استار=star) و در زبان فرانسوي به گونه (استره) و در زبان ايتاليايي به گونه (استلا) و در زبان آلمانی کهن (stero , sterno )  در آلمانی نو stern گفته مي شود. 

اما شاید برای خوانندگان گرامی جالب باشد كه ریشه دو واژهٔ معروف انگلیسی یعنی( history = تاريخ ) و ( story  =داستان) انگليسي از همين ريشه star است. زيرا در گذشته های دور که عصر اسطوره ای (استوره) تاریخ بشر به حساب می آمد. موجودات اسطوره ای به صورت نسبتا آزادانه ای بر روی زمین مادی ما حضور می یافته اند. سپس در عصر تاریخی زندگی بشر یعنی حدود 2600 سال پیش که حضور این موجودات کم رنگ شده بود. در یونان باستان داستان های قهرمانی ها و دلاوری های این موجودات استوره ای که رب النوع ستاره ها و صور فلکی آسمان شب هستند حکایت می شده است. بنابراین استوره یا story داستان زندگی ستاره ها (رب النوع هایشان) stars است.

 

 

نکته : دو کلمه history  وstory. ریشه در کلمه لاتینی historia دارد.

 

 

بُن مایه: برگرفته از کتاب فرهنگ ریشه شناختی زبان فارسی جلد های 1 و 3 مدخل اسطوره و ستاره 

و کتاب پیوند واژه های لری با دیگر زبان های آریایی نوشته ایرج محرر 

 

 

 

 

نکته 1 : گستردگی کلمه ستاره و star در زبان های آریایی (هندو اروپایی) به خوبی نشان می دهد که این واژه سامی نمی باشد. بنابراین نام ایستر istar رب النوع کوکب زهره در نزد اکدیان و آشوریان سامی زبان نیز ریشه هندو اروپایی دارد. و نامی غیر سامی است.

 

نکته2 : امیدوارم خوانندگان گرامی متوجه این مهم شده باشند که چگونه دانش های مختلفی نظیر زبان شناسی یا تاریخ ملل باستان و . می تواند به ما در شناخت مسائل  کمک نماید هر چقدر شما دانش های بیشتری داشته باشید زوایای دید جدیدی به شما می دهد که به معرفت شما کمک می نماید. ما در علوم اسلامی و شناخت اسرار تاریخ نیازی مبرم به کارهای میان رشته ای با اندیشه اسلامی داریم. 

متاسفانه این عرصه تا کنون خالی مانده و جولانگاه شبهات مشرکین عصر جدید قرار گرفته است. ان شاالله باشند کسانی که در آینده بدین مهم بپردازند.

 

 

ادامه دارد.

 

@soltannasir 

  ,واژه ,اسطوره ,ریشه ,زبان ,ای ,    ,در زبان ,به گونه ,و در ,اسطوره ایمنبع

مقاله درفش های اورارتویی

تصویر ایزد (خالدی/هالدی)

تصویر {نقاشی دیواری خدا «تئی شبا»

ذوالقرنین قرآن کیست ?70

{ذوالقرنین قرآن کیست ?69}

{ذوالقرنین قرآن کیست ?68}

{ذوالقرنین قرآن کیست ?67}

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین جستجو ها

طراح حرفه ای سازه زعفران ، خشکبار و مواد غذایی مسیحا Bia2sari هر چی که بخوای ایران تجارت r845 الان خرید کن خرید تردمیل باشگاهی ارزان www.generalcooltrade.com تخفیف